CarsAndGirls.hu - Az on-lány férfimagazin, Cars and Girls.hu - Az on-lány férfimagazin

Keresés

A kereséshez írd be a keresett szót vagy kifejezést

Kiemelt Galéria

Szegfü Adrienn
Galéria - Szegfü Adrienn

Kiemelt Videó

A Fuel Girls showja a Tuning Show 2008-as ...
10 Mb

Kiemelt Hír

Miből lesz a cserebogár? - "A kicsi Lakyboy"

  CAG: Mi az elsõ gyermekkori autós élményed?   Márton Zoltán "Lakyboy": Az elsõ ...

Hírlevél

Iratkozz fel a CarsAndGirls.hu hírlevelére e-mail címeddel

Partnerek

sajtfoto.hu
Az új Audi RS 6 Avant
Cikkek - (2019.09.02)

Az új Audi RS 6 Avant formájában az Audi Sport új fejezetet nyit a high-performance Avant-modellek történetében. Még nagyobb teljesítmény és a mild-hibrid rendszernek köszönhetően fokozott gazdaságosság avatja az RS 6 Avant modellt minden célra tökéletes kísérővé.Egyedi erőmű – a hajtásrendszer


 

Az új Audi RS 6 Avant 4.0 TFSI aggregátja 441 kW (600 LE) teljesítményt, illetve 800 newtonméter maximális forgatónyomatékot produkál, utóbbi a 2050 és 4500 percenkénti fordulatszám közötti tartományon mindvégig e magas szinten marad. A high-performance kombi álló helyzetből mindössze 3,6 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás és 12 másodperc alatt 200 kilométer/órás tempóra, végsebességét pedig 250 kilométer/órára korlátozza az elektronika. Az opcionális Dinamika csomaggal az RS-kombi csúcssebessége már 280, míg a Dinamika csomag plusz keretében akár 305 kilométer/óráig is emelhető.

48-voltos fedélzeti elektromos főhálózatának köszönhetően a V8-as biturbo-erőforrás kiemelkedő menetteljesítményekkel ötvözi magasfokú gazdaságosságát. A mild-hibrid rendszer (MHEV) központi eleme a szíjhajtású indítógenerátor, amely az enyhe lassítások során akár 12 kW teljesítménnyel is táplálhat vissza energiát, ami azután a különálló lítiumion-akkumulátorban tárolható. Amikor a vezető az 55 és 160 kilométer/óra közötti sebességtartományban elveszi a gázt, a hajtásrendszer-menedzsment a pillanatnyi menethelyzet és az Audi drive select menetdinamikai szabályzórendszerben beállított üzemmód szerint két lehetőség közül választ: az új RS 6 Avant energiát táplálhat vissza (rekuperáció) vagy leállított motorral akár 40 másodpercen át szabadon gurulhat(„vitorlázás”). A gázpedálra lépve a szíjhajtású indítógenerátor azonnal újraindítja a motort. Az MHEV-technika már 22 kilométer/óra maradványsebességtől lehetővé teszi az automatikus motorleállítás és -indítás rendszerének (Start-Stop System) alkalmazását, ezzel a mindennapos üzem során akár 0,8 liter üzemanyagot is megtakaríthat 100 kilométerenként.

A cylinder on demand (COD) rendszere további gazdaságosságnövelő műszaki megoldás, amely az alacsony és közepes terhelési, illetve fordulatszám-tartományon a felső sebességfokozatokban a befecskendezés és a gyújtás lekapcsolásával, valamint a szívó- és a kipufogószelepek zárásával átmenetileg leállítja a kettes, hármas, ötös és nyolcas hengereket. Négyhengeres üzemben az aktív hengerek munkapontja a jellegmező nagyobb terheléshez tartozó, magasabb hatásfok jellemezte területére helyeződik át, miközben a leállított hengerek egyfajta gázrugóként,   teljesen veszteségmentesen járnak, a gázpedál lenyomására pedig haladéktalanul ismét működésbe lépnek.

Minden gazdaságossága mellett sportosan telt, jellegzetes V8-as hangzás is jellemzi a 4.0 TFSI erőforrást, s a vezető az Audi drive select menetdinamikai szabályzórendszeren keresztül befolyásolhatja a motor érces zengését. A fekete végcsövekben záruló, extrafelszerelésként rendelhető RS sportkipufogó-rendszer különösen sportos akusztikai élményről gondoskodik. Az egyéni igények szerint alakítható RS1 és RS2 üzemmódban az ügyfelek igény szerint dönthetnek sportos vagy inkább kiegyensúlyozott hanghatások mellett.

 A 4.0 TFSI aggregát tekintélyes erejét már alapkivitelben a még rövidebb kapcsolási időkkel működő és új rajtautomatika (Launch Control) funkcióval is ellátott, nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó továbbítja a quattro állandó összkerékhajtás felé, amelynek tisztán mechanikus működésű központi differenciálműve 40:60 arányban osztja el a forgatónyomatékot az első és a hátsó tengely között. Amennyiben a rendszer valamelyik keréken hajtásból eredő megcsúszást (kipörgés) érzékel, automatikusan a kedvezőbb vonóerőátadási tulajdonságokkal rendelkező tengelyre irányítja a forgatónyomaték túlnyomó részét, akár 70 százalékban előre vagy akár 85 százalékban hátra.

A kerekenkénti forgatónyomaték-szabályzás a kanyar belső ívén gördülő kerekek még a kipörgést megelőző, enyhe befékezésével tovább fokozza az új RS6 Avant agilis és biztos irányíthatósági tulajdonságait. A quattro sport-differenciálmű az extrafelszerelésként kínált Dinamika csomag és Dinamika csomag plusz részeként a dinamikus kanyarvételek során igény szerint osztja el a forgatónyomatékot a hátsó kerekek között, így javítva a vonóerőátadási képességeket, a menetstabilitást és a jármű menetdinamikai tulajdonságait.Még agilisabb – a futómű


Az új RS 6 Avant elöl és hátul egyaránt ötkaros felfüggesztésekkel egymástól különválasztva veszi fel a hossz- és oldalirányú erőket, a lengőkarok – akárcsak a segédvázak – jelentős részben alumíniumból készülnek. A nyomtáv elöl 1668, hátul 1651 milliméter.

Az alapkivitelt bővítő, csillapításszabályzással kiegészített RS adaptív légrugózás (RS adaptive air suspension) RS-specifikus hangolás mentén dolgozik és az ötven százalékkal nagyobb rugómerevségű, új légrugó-modulnak köszönhetően a Dinamika csomag plusz részeként első ízben teszi lehetővé a 305 kilométer/órás végsebességet. A légrugózás többféle üzemmód szerint állítható be és automatikus szintszabályzást is kínál. Az új RS 6 Avant karosszériája 20 milliméterrel áll mélyebben a szériafutóművel szerelt Audi A6 Avant modellekénél, s 120 kilométer/óra felett további 10 milliméterrel süllyed lejjebb, a lift-üzemmód pedig kis sebességnél 20 milliméterrel emeli meg a karosszériát. Az RS-sportlégrugózással készült futómű különösen széles szabályozási tartománya szabad választást kínál a vezető számára a hosszú utazások kényelme és a lehető legdinamikusabb menetteljesítmények között.

 Igényes alternatívaként a dinamikus csillapításszabályzás (Dynamic Ride Control; DRC) rendszerével kiegészített RS-sportfutómű is szerepel a kínálatban, amely acélrugókkal és egymással átlós irányban olajvezetékkel és központi szeleppel összekötött, három fokozatban állítható lengéscsillapítókkal működik. A gyors kanyarvételek során a szelepek a kanyar külső ívén gördülő, berugózott első kerék lengéscsillapítójának olajáramát szabályozzák, az így megnövelt támasztóerővel mérsékelve a karosszéria oldalirányú billenéseit, illetve hosszirányú bólintó mozgásait. Az Audi RS6 Avant így még stabilabban tapad az útfelületre, s kedvezőbb irányíthatósági tulajdonságok jellemzik. A lengéscsillapítók integrált kapcsolószeleppel ellátott, új generációja jól érzékelhetően tág szabályzási tartományt biztosít az Audi drive select egyes üzemmódjai között.

Az új Audi RS 6 Avant alapfelszereltségében a sportosan közvetlen áttételezésű progresszív kormányzás szerepel, amely a bekormányzási szög növekedésével a precíz kormányzási visszajelzések szolgálatában egyre erősebb visszatérítő erőt generál. Új fejlesztésű szervo- rásegítése közvetlen kapcsolatot biztosít a vezető és az útfelület között. Az extrafelszerelésként rendelhető Dinamika csomag és Dinamika csomag plusz részeként az új RS 6 Avant a dinamikus összkerékkormányzással is felszerelhető, amely az első kerekek fokozatmentes hullámhajtóművel működő dinamikus kormányzását orsós hajtáson és nyomtávrudakon keresztül működtetett, önálló hátsótengely-kormányzással kombinálja. Kis sebességeknél a hátsó kerekek akár öt fok tartományon az elsőkkel ellentétes irányban fordulnak be, aminek eredményeképpen akár egy méterrel is csökkenhet a fordulókör átmérője,  így városi forgalomban, illetve a szűk fordulókban az RS 6 Avant még agilisabbá válik. Közepes és nagy tempónál a rendszer az elsőkkel megegyező irányban, két fokig terjedő mértékben kormányozza be a hátsó kerekeket, ami elsősorban a gyors irányváltások során növeli a menetstabilitást.
 

Kapcsolódó galériák
Audi RS 6 Avant

Nap képe

Nap képe

Hónap háttere

Hónap háttere