CarsAndGirls.hu - Az on-lány férfimagazin, Cars and Girls.hu - Az on-lány férfimagazin

Keresés

A kereséshez írd be a keresett szót vagy kifejezést

Kiemelt Galéria

Szegfü Adrienn
Galéria - Szegfü Adrienn

Kiemelt Videó

A Fuel Girls showja a Tuning Show 2008-as ...
10 Mb

Kiemelt Hír

Miből lesz a cserebogár? - "A kicsi Lakyboy"

  CAG: Mi az elsõ gyermekkori autós élményed?   Márton Zoltán "Lakyboy": Az elsõ ...

Hírlevél

Iratkozz fel a CarsAndGirls.hu hírlevelére e-mail címeddel

Partnerek

sajtfoto.hu
Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro
Cikkek - (2019.10.08)

Az Audi folytatja elektromos autó stratégiáját, így már négyajtós kupé modellje is elérhető hálózatról tölthető hibrid változatban. Az új plug-in hibrid Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro hajtásrendszere egy 185 kW teljesítményű, 370 Nm nyomatékkal rendelkező, 2 literes, négyhengeres turbófeltöltésű benzinmotorból és egy elektromos motorból áll. 

Az állandó gerjesztésű szinkronmotor (PSM) legnagyobb teljesítménye 105 kW, maximális nyomatéka pedig eléri a 350 Nm-t. Ez illetve az elválasztó kuplung a hétfokozatú S tronic sebességváltóba integrálva működnek, amely ultra technológia felhasználásával továbbítja a nyomatékot a quattro ultra hajtáshoz. Az A7 Sportback 55 TFSI e quattro 270 kW (367 lóerő) rendszerteljesítményével és összesen 500 Nm forgatónyomatékával hódít, utóbbi már 1 250 percenkénti fordulat felett elérhető.

 

 

Álló helyzetből mindössze 5,7 másodperc alatt gyorsít 100 km/órás sebességre, legnagyobb sebessége pedig 250 km/óra. A WLTP ciklus alapján számolt, elektromos üzemmódban megtehető hatótávolsága több, mint 40 kilométer, ezzel a hálózatról tölthető (plug-in) modell Németországban cégautóként alacsonyabb adózási sávba tartozik. Elektromos üzemmódban az A7 Sportback legnagyobb sebessége 135 km/óra, amely károsanyag-kibocsátás nélküli, kényelmes, autópályán történő közlekedésre is alkalmassá teszi a modellt.

 

Az A7 Sportback lítium-ion akkumulátora a csomagtér padlója alatt kapott helyet. Összesen 104 hasáb alakú cellából épül fel és 14,1 kWh energia tárolására képes 381 V üzemi feszültség mellett. Az optimális hőmérséklet szabályozás érdekében a hűtési kör összeköttetésben áll a légkondicionáló rendszer hűtési körfolyamatával és az alacsony hőmérsékletű hűtési körfolyamattal, amelybe integrálták az elektromos motort és az erősáramú elektronikát is.

 

A lítium-ion akkumulátort a jármű hátuljában, a csomagtér padló alatt helyezték el oly módon, hogy a csomagtér alja teljesen sík maradt. A maximális tárolási kapacitás így – lehajtott hátsó ülésekkel – eléri az 1 235 litert.

 

 

Hálózatról tölthető (plug-in) hibrid quattro összkerékhajtással

 

Audi modellekre jellemző módon az A7 Sportback 55 TFSI e is ultra technológiával szerelt quattro összkerékhajtást kapott. A hátsó tengely igény esetén villámgyorsan és prediktív módon aktiválódik. A fékenergia visszanyeréséből származó elektromos energia az első tengelyen keresztül kerül a rendszerbe. A quattro összkerékhajtás és az A7 PHEV megalkotását a teljesítményre és a hatékonyságra való együttes törekvés határozta meg. A négyajtós Gran Turismo  modellel az Audi az egyetlen prémium autógyártó a közvetlen versenytársak között, amely a hálózatról tölthető (plug-in) hibrid megoldást összkerékhajtással kombinálva kínálja.

 

Könnyű kezelhetőség három vezetési móddal

 

Az A7 Sportback 55 TFSI e quattro hajtásrendszerének koncepcióját úgy alkották meg, hogy az ügyfelek a hétköznapi útjaik nagy részét elektromos üzemmódban tehessék meg, legyen az nulla károsanyag-kibocsátású városi közlekedés vagy nagy hatótávolságú hosszabb utazás. Az elektromos motor és a belső égésű erőforrás kombinációja garantálja a sportosan dinamikus vezetési élményt. A három különböző vezetési mód pedig gondoskodik róla, hogy a hálózatról tölthető (plug-in) hibrid könnyű kezelhetőségével segítse a mindennapok közlekedését.

 

 

Az A7 PHEV indításánál az EV mód szolgál alapbeállításként. Ez azt jelenti, hogy minden indításnál az autó kizárólag elektromos üzemmódban közlekedik, ameddig a vezető egy változó, jól észlelhető nyomásponton túl nem nyomja a gázpedált. A második, Battery Hold vezetési módban az akkumulátor töltési szintjét az aktuális szinten tartja a hajtásvezérlő rendszer, így például egy későbbi, meghatározott szakaszt tisztán elektromos üzemmódban tehet meg a jármű.

 

A hibrid mód automatikusan bekapcsolódik a navigációs rendszer útvonaltervezésével együtt, a "Mode" gomb megnyomásával pedig akár manuálisan is aktiválható ez a vezetési mód. Ekkor az akkumulátorban tárolt energiát egyenletesen osztja szét az A7 PHEV rendszere a teljes út során, célja pedig - a lehető legtöbb útszakasz elektromos üzemmódban való teljesítése révén - az üzemanyag-fogyasztás mérséklése. Így például a városi araszoló forgalomban való utazás nagy részét képes elektromos üzemmódban megtenni. Az adott helyzettől függően a rendszer előrelátó módon dönt a motor lekapcsolásáról és a gépjármű szabadonfutásáról illetve a vitorlázással egybekötött rekuperációról, amellyel akár 35 kW energia pótlása is lehetővé válik. Az elektromos motor felel a gyengébb, maximum 0,1 g lassulással járó fékezésekért, amely a hétköznapi használat során a fékezések többségét adja. A maximum 0,2 g lassulással járó fékezések során visszanyert fékenergia elérheti a 80 kW elektromos energiát is.

 

Nap képe

Nap képe

Hónap háttere

Hónap háttere